Poate cea mai bună introducere în acest proiect ar include o analiză a uneia dintre cele mai importante lucrări din istoria artei, Las Meninas de Diego Velázquez, în relație cu o abordare contemporană a aceluiași concept. Fără a putea nega importanța contextului tehnologic al secolului XXI, mă întreb dacă mass-media a desensibilizat societatea contemporană de capacitatea de a contempla și medita asupra descifrarii operelor clasice, precum Las Meninas, sau a spațiului vizual din care au existat aceste lucrări clasice. Mediul actual în care trăim reprezintă o multitudine de provocări vizuale datorită dezvoltării tehnologiei și ușurinței cu care suntem înconjurați constant de informații vizuale.
Intenția acestui proiect ar fi de a provoca idei despre comunicarea vizuală, spațiu și complexitatea conceptuală a spațiului. Cum reacționăm și cum suntem afectați de cea mai mică percepție sau impresie șocantă vizual? Propun o analiză rapidă a unui fenomen social actual la nivel vizual prin relația sa, istoria sau modul de identificare cu un spațiu vizual specific. Un spațiu care devine sau nu un loc în care funcționăm prin anumite conexiuni pe care le creăm vizual: informații vizuale în timp și spațiu, care exprimă un spațiu vizual dintr-un anumit unghi de vedere.
Mă gândesc să construiesc un spațiu care să servească drept referință pentru toți cei care au acces la identificarea cu o anumită imagine, o reamintire împotriva banalității unui spațiu din realitatea noastră cotidiană, în care nu ne mai putem găsi. Un mecanism simplu datorită căruia cei care îl recunosc înțeleg și un anumit sens vizual inteligibil. Un loc care creează o legătură de identificare și relație în timp prin memoria trecutului.
Cred că este foarte important să înțelegem modul în care comunicăm vizual în situația noastră actuală, atât de provocați la acest nivel plin de informații transmise din ce în ce mai mult prin imagini. Omul de astăzi operează într-un mediu care a fost substanțial modificat vizual, de la un deceniu la altul. Avansarea tehnologiei accentuează categoric interacțiunea noastră cu un mediu vizual bazat din ce în ce mai mult pe accesul la informații prin imagini statice sau în mișcare, tipărite, digitale sau video. Dispozitivele de care avem nevoie zi de zi sunt o extensie digitală a noastră și se pare că este cât se poate de ușor să accesezi informații prin imagine. Înțelegerea conținutului sau chiar a conceptului prin imagini este sporită și luăm decizii prin conexiunile pe care le facem vizual cu acele imagini.
Sigur, o imagine poate conține mult mai multe informații, dar pe măsură ce începem să funcționăm într-un astfel de mediu, comunicăm și socializăm prin același limbaj vizual cu care suntem bombardați în fiecare zi. Un alt tip de comunicare schimbă semnificativ modul în care înțelegem imaginea. Măsurăm importanța imaginii prin viteza cu care ne șochează sau prin modul în care reușește să se impună în spațiul nostru vizual. Să acordăm atenție și importanță termenului „viral”.
Sursa foto: Antenna 3 CNN
O expoziție de artă contemporană care combină lucrări clasice este evidențiată de tehnologia de ultimă oră. Un masterand de la Facultatea de Artă Oradea a pus bazele unei instalații inedite care le permite vizitatorilor să devină personaje.
Pavel Corpodean și-a impresionat colegii, profesorii, dar mai ales publicul cu o lucrare inedită, cel puțin la Oradea. Instalația intitulată „În spatele pânzei” dă o nouă viață și un nou sens lui „Las Meninas” de Diego Velázquez.
Opera sa ocupă o întreagă sală de expoziții. Prin tehnologie, vizitatorii intră în pictură, devenind un personaj de la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei.
Combinația dintre arta clasică și cea contemporană a fost dorința autorului. Tată al unui băiețel de 11 ani, Pavel și-a dat seama că nu găsește o modalitate de a-l atrage către artă. Astfel s-a născut lucrarea.
Crearea expoziției a fost o adevărată provocare. Din piese scumpe aduse de la zeci de mii de kilometri depărtare în căutarea unui loc care să-l distingă.
Sursa: Antena 3 CNN, https://www.antena3.ro/emisiuni/romania-inteligenta/arta-clasica-tehnologie-tablou-oradea-682276.html
INTERVIU TV - Antenna 3 CNN
Beyond The Canvas, Oradea, Romania
A Look Beyond The Canvas
Copyright © 2023 Corpodean & Co. - All Rights Reserved.
Powered by Good Game Buddy Websites
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.